Skip to content Skip to footer

Izziv št. 7 / Avtomobilska industrija

Implementacija krmilnih naprav za sisteme ADAS na kompaktnih simulatorjih vožnje

Opis težave

Področje simulatorjev vožnje, ki se razvija v smeri skorajda identične reprodukcije realnih pogojev vožnje, postaja vedno bolj izpopolnjeno. To zagotavlja večjo veljavnost in učinkovitost preizkusov za potrjevanje vozil, posledično pa vpliva tudi na kakovost izdelka in na izkušnjo vožnje.

Trenutno je pri določenih simulatorjih, ki so na voljo na trgu, mogoče zaznati pomanjkanje krmilnih naprav tipa ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Ta vrsta funkcionalnosti je danes pogoj, ki ga stranke skoraj vedno želijo, saj jim zagotavlja napredno izkušnjo vožnje, obenem pa dopolnjuje funkcije samega izdelka.

Vseeno pa tradicionalne proizvodne tehnike, npr. s CNC stroji, ne omogočajo izvedbe kompleksnejših geometričnih oblik, ki jih zahtevajo tovrstni izdelki, ter umestitve vseh ADAS sistemov v položaj, ki ustreza potrebam vožnje. Po drugi strani je tudi uporaba posebnih kalupov povezana s previsokimi stroški za proizvajalca in s časom izdelave, ki ni usklajen s potrebami trga. Vse to vpliva na končni izdelek tako s finančnega kot s kakovostnega vidika. Istočasno gre za komponento, ki se ji ni mogoče odpovedati in katere ni mogoče nadomestiti, zato namestitev komponente, ki bi dopolnjevala ADAS, še vedno predstavlja nerešeno težavo pri proizvodnji visokokakovostnih simulatorjev vožnje.

Opiši kako bi morale stvari delovati (v idealnem scenariju)

Vsi simulatorji bi morali biti opremljeni s celotnim naborom krmilnih sistemov za ADAS funkcije. Za doseganje tega rezultata bi bilo treba razpolagati s proizvodnimi tehnikami, ki bi istočasno omogočale: največjo svobodo pri načrtovanju in izdelavi oblik, ki bi jih bilo mogoče prilagoditi potrebam posameznega mesta; nizke stroške proizvodnje in razvoja prototipov; kratek čas izdelave.

Komponenta, ki je zaradi svoje narave podvržena močnim obremenitvam, bi morala glede na trenutne standarde avtomobilske industrije izkazovati visoko odpornost in dimenzijsko stabilnost.

Opišite okoliščine težave. Kako je do nje prišlo in kaj je vodilo do njenega nastanka? Navedite glavni vir oz. vzrok težave (težava tehnične/človeške narave).

Načrtovanje mehanske in električne integracije stikala za luč/krmilnika ADAS pri simulatorju je dejavnost, ki zahteva veliko časa. Na trgu je mogoče najti številne nadomestne dele, ki jih je mogoče uporabiti v ta namen, zaradi načela poslovne skrivnosti avtomobilskih proizvajalcev pa tehnične podrobnosti teh izdelkov niso na voljo. To poveča tisti del projekta, ki zadeva preizkušanje in odpravljanje napak in ki lahko za dlje časa zadrži vire, namenjene temu izdelku.

Navedite, koga ta težava neposredno ali posredno zadeva.

Stranke, ki želijo razvijati funkcije ADAS na simulatorjih vožnje, proizvajalce simulatorjev vožnje, preskuševalce.

Pojasnite trenutne ali potencialne strukturne, ekonomske, socialne/družbene in okoljske posledice težave. Vključite njene trenutne/potencialne finančne stroške.

Vplivi so zlasti ekonomske in tehnične narave. Potencialni stroški za podjetje dejansko niso zanemarljivi in jih je treba analizirati glede na delež neprodanih simulatorjev zaradi pomanjkanja te lastnosti. To privede do izgube konkurenčnega položaja na trgu in do upada kakovosti izdelka.

 

TechMOlogy Project © 2023. All Rights Reserved.

Friuli Innovazione Società consortile a responsabilità limitata
Via Jacopo Linussio, 51 – 33100 Udine
Tel (+39) 0432 629911 – Email info@friulinnovazione.it
P. IVA 02159640305 – C.F. 94070140309 fondo consortile € 3.696.000